Cursusprogramma voorjaar 2019

 • Maaike van de Westeringh     bijna vol    –  8x  – €104 –  jan / feb
 • Ilse van Haastrecht                   wachtlijst  –  8x  – €105  –  maart / april
 • Thomas Körtvélyessy                        vol    –  7x  – € 95  –  mei / juni
 • Céline Gimbrère                                            –  2x  – € 75  –  tweedaagse workshop maart 23 en 24

Tijd:
donderdagavond 20.00 tot 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30
zaterdag 23 maart, 14.00-18.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur
zondag 24 maart, 13.00-17.00 uur, zaal open vanaf 12.30 uur
Plaats:
Danslab, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag
Inschrijven:
Maak het cursusgeld over op rekening nr NL 26 TRIO 0390 5115 79, tnv Dansdrift en meld je aan via het inschrijfformulier.

  

 

Maaike van de Westeringh

‘CONTACT IMPROVISTIE’
8x:
januari 10, 17, 24, 31,
februari 7, 14, 21 en 28.
Prijs:
€ 104

inschrijven

‘Contact improvisatie’
In deze 8 lessen duiken we in de wereld van contact-improvisatie. Deze geïmproviseerde dans onderzoekt via aanraking en fysiek contact de relatie tussen ons lichaam en het lichaam van één of meerdere danspartners.
In elke les komen we al spelenderwijs via verschillende oefeningen en aandachtspunten in een flow terecht. We ervaren letterlijk en figuurlijk zweefmomenten en geven ons over aan de constant veranderende dans.
Als onderdeel van de les gebruiken we het geleerde om composities in ruimte en tijd te laten ontstaan. We observeren elkaar en worden zo nog bewuster van wat er gebeurt.
We spelen met:

 • gebruik van ons gewicht om in beweging te komen
 • verschillende manieren van aanraking en contact
 • gewicht ontvangen en geven
 • leiden en volgen
 • bewustwording van verschillende lagen van ons lichaam
 • natuurlijke mechaniek en anatomie van ons lichaam als gereedschap om elkaar te liften
 • ademhalingstechnieken als katalysator van onze dans en om ons lichaam te ontspannen

Voor Maaike is dans een medium dat de mens volledig in het hier en nu aanwezig laat zijn. Hieruit ontstond haar fascinatie voor (contact)improvisatie en instant composition. Dans is voor haar een manier om verbinding te voelen met jezelf, de ander, de ruimte, de tijd en het leven.

Bio

Maaike van de Westeringh heeft een dansachtergrond en daarnaast jarenlange ervaring in het werken met verschillende doelgroepen binnen het community theater.
Vlak na haar afstuderen ontwikkelde ze een eigen bewegingstheater-voorstelling ‘Huisstofmeid’ op locatie voor het Oerol Festival. Zij is werkzaam als danser voor o.a. Marie Goeminne en Loïc Perela met wie zij o.a. op de Nederlandse Dansdagen en de Parade speelde.
Ze werkt al jaren als dansbegeleider bij Buitenkunst en is een van de oprichters van Stichting Kudde. In 2016 richtte zij met Reineke Jonker de Theaterhuiskamer op, een platform voor community theater.
www.kudde.info/maaike/

 

Ilse van Haastrecht

‘DANS MET DE TIJD’
8x:
maart 7, 14, 21, 28,
april 4, 11, 18 en 25.
Prijs:
€ 105

inschrijven

‘Dans met de tijd’
Het gegeven moment omarmen en naar de toekomst dansen
In deze cursus onderzoeken we onze ervaring van tijd. We bewegen met de vraag hoe tijd zich manifesteert in ons lichaam en in onze dans.
Perceptie en choreografie verandert naar mate we de tijd anders verdelen, we anders luisteren of er een ander verhaal over vertellen.
In de komende 8 lessen spelen we oa met ritme en maatsoort, met sequens en pulse. We verkennen hoe we kunnen ‘lummelen’ in de tijd én hoe we de lineaire tijd optimaal kunnen gebruiken.
Muziek en muzikaliteit in de dans blijven uiteraard niet achter.
Van harte welkom om de tijd te delen met dansdrift en met mij.

Bio

Ilse van Haastrecht is danseres en dansdocent. Ze studeerde uitvoerende dans aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag en Codarts, Rotterdamse Dansacademie.
Na een periode van freelance dansprojecten richtte Ilse zich op danseducatie en ontwikkelde ze ervaring in het lesgeven aan kinderen, tieners en ouderen.
Voor volwassenen gaf ze workshops dans en bewust bewegen in binnen- en buitenland. Tegenwoordig specialiseert Ilse zich in danslessen voor kinderen met een beperking (Dans voor Specials) en in dansimprovisatie voor volwassenen.
www.ilsevanhaastrecht.nl

 

Thomas Körtvélyessy

‘BLOOTSVOETS NOCH BLINDELINGS’ – groepswerk en dansimprovisatie
7x:
mei 2, 9, 16, 23,
juni 6, 13 en 20.
Prijs:
€ 95

inschrijven

‘Blootsvoets noch blindelings’
In deze serie zullen we een aantal strategieën en structuren uitproberen over het thema samenwerken als groep.
Daarbij zullen een aantal bestaande dans-scores worden onderzocht, aanwijzingen op basis waarvan al uitvoerende een dans zal ontstaan.
Hoe kunnen deze dansen leiden tot bevredigende samenwerkingen?
Wat is er verder nog nodig?

Voor beginners is daarbij prettig dat zij op basis van eenvoudige aanwijzigen op eigen niveau kunnen werken, voor de gevorderde danser zijn juist de fijne kneepjes interessant, die al dan niet tot verrassend nieuwe oplossingen kunnen leiden.

Bio

Thomas Körtvélyessy  onderzoekt als danser, choreograaf, en docent al meer dan 20 jaar de mogelijkheden van dans vanuit het bewegingsgevoel.
Hij werkte daarbij nauw samen met de Amerikaanse choreografe en filmmaakster Elaine Summers, een in Nederland nog minder bekende pionier uit dezelfde generatie als Anna Halprin en Merce Cunningham.
In zijn eigen werk voert hij deze erfenis verder. Luisteren op het moment naar jezelf is daarbij even belangrijk als luisteren naar je mededansers en de omgeving.
realdancecompany.org

 

Céline Gimbrère

‘AUTHENTIC MOVEMENT’
workshop, 2x (alleen beide dagen, max deelnemers 12):
zaterdag en zondag 23 en 24 maart,
14.00-18.00 uur, zaal open 13.30 uur – 13.00-17.00 uur, zaal open 12.30 uur.
Prijs:
€ 75

inschrijven

‘Authentic Movement’
Concentreren en stil zijn, de twee voornaamste ingrediënten voor een workshop Authentic Movement. Een uitnodiging aan jou als danser om je eigen beweging niet te bedenken of te plannen, maar af te wachten en te ervaren wat er gebeurt als beweging via andere impulsen te voorschijn komt.
Naast degene die danst is er in Authentic Movement ook een ‘witness’ een partner die
probeert niet te interpreteren en te oordelen, maar die ook wacht en ziet en de beweging van de danser heel open probeert waar te nemen en te ervaren.
Een uitwisseling van bewegen en bewogen worden, van zien en gezien worden, van herkennen, van verschillen en van samenvallen.
In verschillende vormen: solo, in tweetallen en in kleine groepjes zoeken we samen de stilte op om zo onze zintuigen aan te scherpen en onze bewegingsimpulsen ruimte te geven. We proberen zo iets dichterbij de essentie te komen van dat wat we nú nog niet kunnen weten, van dat wat zich aandient en bestaat in het moment zelf.
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het niet-weten….

Bio

Céline Gimbrère, (1949) is dansimprovisatiedocent sinds 1976. Zij was artistiek leider van de Opleiding»Dansexpressie» aan de Theaterschool in Amsterdam (’92-’95).
Aan het Koorenhuis, Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag was zij tot 2004 verbonden als docente en choreografe.
Aan het Master Program voor danstherapie aan CODARTS doceert zij Authentic Movement sinds 2008. In haar eigen studio ontvangt zij mensen individueel en in kleine groepen die Authentic Movement willen beoefenen en bestuderen.
Sinds 2014 is zij docent aan de faculteit van het International Post-Graduate Program voor de opleiding van docenten A.M.
www.celinegimbrere.nl