Cursusprogramma najaar 2021

 • Manuela Lucia Tessi
  • € 90 – 6x: sept / okt
  • Ilse van Haastrecht 
   • € 105 – 7x: okt / nov
  •  

   De groepsgrootte is afhankelijk van wat de Covid-19 regels zijn in de herfst.
   In ieder geval geldt: Meldt je zo snel mogelijk aan als je mee wilt doen met een cursus. Uiterlijk twee weken voor aanvang. Dit is iets anders dan we gewend zijn, want in verband met de Covid preventie hebben wij tijd nodig om de start van de cursus goed te organiseren. Mocht het nodig zijn werken we met kleine groepen, max 9 deelnemers. Mogelijk in één of twee groepen. Dus de aangegeven tijden kunnen worden aangepast indien er in twee groepen wordt gewerkt, groep 1 van 17.30 – 19.30 uur, groep 2 van 20.00 – 22.00 uur.

    

   Tijd:
   donderdagavond 20.00 tot 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30, indien er één groep is.
   Plaats:
   CLOUD/Danslab, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag
   Inschrijven:
   Meld je aan via het inschrijfformulier en maak het cursusgeld over op rekening nr NL 26 TRIO 0390 5115 79, tnv Dansdrift.

     

    

   Manuela Lucia Tessi

   ‘imagination and musicality’
   6x:
   september 2, 9, 16, 23, 30 en
   oktober 7.
   Prijs:
   € 90

   inschrijven

   ‘imagination and musicality’

   In this workshop Manuela will share movement research and scores drawn from her practice of making performance. She considers improvisation techniques as a way of stimulating the imagination to create dances in real-time. The aim is to create dances together through a focus on body and musicality. We move with each other in a way that we can really ‘hear’ the images that the dance is creating. Manuela thinks of movement in terms of what it would sound like if it were music, and how the dance can be ‘listened to’. This focus on musicality brings a nuanced articulation to individual movement and a deepened listening in group compositions.

   The movement research comes from somatic imagery that softens the body into listening and expressivity. And will deepen into this embodied attention to open up easeful movement pathways. Working together as a group we will share musicality and imagination to create dances together.
   As live music is an integral part of the work Manuela will invite a musician for one of the sessions to work with the group.

   In deze cursus worden de RIVM richtlijnen opgevolgd.

   Bio Manuela Lucia Tessi

   Manuela Tessi is born in Italy and lives in the Netherlands since 1999. She graduated from the Theaterschool in Amsterdam and have spent the last several years in Amsterdam creating, performing and teaching. Since 2004 she has studied and worked with Katie Duck, who is one of her greatest creative influences. 

   Some of her most recent projects are The Shell (2020), Unfolding (2019), Ikaros (2018), All at Once (2018), El Otro (2013-2017, The Weight of Words (2015-2016), Increspature (2020). She performs regularly in various productions of “The Warp” direction Lee Ellickson, at the Kunstkapel and other locations Amsterdam (2017-2021).

   She worked together with musician Vilbjørg Broch, dancers Thalia Laric, Kristina Johnstone, pianist Coila-Leah Enderstein, Vincent Cacialano, Paul Estabrook, guitarist Arvind Ganga, violist Maya Felixbrodt

   Manuela Tessi teaches movement classes and improvisation workshops at: Improvisation Summer Course Amsterdam, Fontys Dansacademie in Tilburg, Theaterschool Amsterdam,  Dansdrift den Haag, Buitenkunst Drenthe, Dock 11 Berlin, Movement Academy OT301.

   www.manuelalucia.com

    

   Ilse van Haastrecht

   ‘vorm en performance ~ lichaam en dans in het middelpunt’
   7x:
   oktober 14, 21, 28,
   november 4, 11, 18 en 25.
   Prijs:
   € 105

   inschrijven

   ‘Vorm en performance ~ Lichaam en dans in het middelpunt’

   De uitvoering, de performance, het delen met de ander van wat jou beweegt en welke vorm je daarvoor kiest: het is een essentieel onderdeel van dansimprovisatie. In de dans laveer je tussen dat wat er van binnen uit wil gebeuren én hoe je dat naar buiten toe wil vormgeven in relatie tot wat er al is. Een balans tussen de individu en de groep, tussen de impuls en de compositie.

   Het woord ‘performing’ werd in het oude Engels in de 14e eeuw gebruikt voor ‘een staat van voltooiing’ en ‘het volbrengen van een actie’. De dans wordt gemaakt in zijn totaliteit, zelfs de kleinste beweging kan vol en voltooid zijn. Dit besef mag meedoen tijdens het delen van het bewegingsmateriaal dat uiteindelijk altijd door iets of iemand ontvangen wordt.

   In de cursus verdiepen we onze kennis van hoe vorm ons helpt om een situatie te duiden. We bestuderen de vormen die ons lichaam maakt in de dans, maar kijken ook naar welke vormen er ontstaan in de ruimte en hoe die de uitvoering beïnvloeden.
   Tijdens de cursus wisselen oefeningen, open scores en groepsproces elkaar af. Zien en gezien worden gebeurt in een veilige context waarbij er altijd ruimte is om je eigen grenzen aan te geven.

   In deze cursus worden de RIVM richtlijnen opgevolgd.

   Bio Ilse van Haastrecht

   Ilse van Haastrecht is danseres, dansdocent en danstherapeut. Vanaf haar 13e jaar studeerde ze uitvoerende dans aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag en daarna op Codarts, Rotterdamse Dansacademie. Na haar afstuderen danste Ilse mee in freelance performance projecten, met onder andere de makers Dylan Newcomb, Billie Hanne, Piet Rogie en in Dansateliers Rotterdam. Ilse richtte zich gelijktijdig op danseducatie waardoor ze ervaring ontwikkelde in het werken met  kinderen, tieners en ouderen.  Voor volwassenen gaf ze workshops dans (Axis Syllabus, dansimprovisatie, Evolution Dance) in binnen- en buitenland.
   Ilse studeert in oktober 2021 af aan de master danstherapie te Codarts. Inmiddels is ze werkzaam als danstherapeut in de ouderenzorg en medewerker bij het online project Actieve Ontmoetingen. Ilse is docent bewegingseducatie op de Akademie voor Massage en Beweging te Amsterdam en ze geeft dansimprovisatie cursussen voor volwassenen in CLOUD/Den Haag.

   www.ilsevanhaastrecht.nl.

    

   Jordy Dik

   ‘Relational Choreography’
   3x:
   december 2, 9 en 16.
   Prijs:
   € 45

   inschrijven

   ‘Relational Choreography’
   In de cursus zal er gewerkt worden aan een concept genaamd Relational Choreography. Dit is een choreografische methode die Jordy ontwikkeld heeft om snel en authentiek materiaal te genereren.

   De dansers werken binnen de lessen aan het toelaten van de ‘eerste impuls’ van bewegen, waarin de uitkomst van deze beweging wordt omarmd en niet wordt veroordeeld. Dit wordt binnen individuele als zowel collectieve opdrachten aangewakkerd.

   De zoektocht die Jordy aan gaat met de dansers gaat om het ‘vasthouden’ van de kwaliteit van de beweging zonder dat deze vervliegt in het luchtledige. Daarom leggen de dansers via een concept genaamd de ABC-methode hun bewegingen vast en zullen zij zodoende choreografisch materiaal creëren. Dit wordt vaak overgedragen in verbale stilte.

   De ‘leesbaarheid’ van de bewegingen is daarbij belangrijk. Flow and silence (beweging en stilte) is een idee om de beweging te starten, waarin de dansers door beweging visuele stilte kunnen vinden.

   Daarnaast is er een nieuw concept genaamd ‘The Expressive Body’, om meer articulatie en precisie te geven aan hun bewegingsuitslag binnen de improvisaties en het gevoelsleven te koppelen aan alles wat zij doen.

   Al het bovenstaande wordt normaliter gedaan in fysieke relatie tot andere lichamen, maar door Corona zullen we met elkaar op zoek gaan naar creatieve oplossingen om toch het gevoel van interpersoonlijk contact te hebben.

   Bio Jordy Dik

   Jordy is in 2017 afgestudeerd aan Codarts Docent Dans. Na zijn studie is hij gaan lesgeven op de MBO Theaterschool en de Theaterhavo/vwo in Rotterdam.

   Als choreograaf en community artist heeft hij een project met vluchtelingen in het Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent gedaan (2017); met oudere buurtbewoners in Den Haag een ontmoetingsvoorstelling gemaakt (2018), evenals een creatieve documentaire over de ontmoeting tussen oudere deelnemers uit een zorginstelling en jonge kinderen die fanatiek dansten.

   ‘It’s Partly Me’ was een choreografie waarin drie professionele danseressen hun eigen vaders meenamen naar hun danswereld (2018).

   ‘GameChangers’ was de Master Choreography (2019), voor zijn studie aan Fontys en Codarts. Het is een performatieve ontmoeting, ontwikkeld samen met acteurs van Theaterwerkplaats Tiuri (acteurs met een mentale beperking), studenten van de MBO theaterschool en Codarts Docent Dans.

   De choreografie ‘No Bodies’, die werd gedanst door Theaterwerkplaats Tiuri, is bekroond met de Cultuurprijs van Roosendaal 2019.

   Zijn recente werk is een nieuwe versie van ‘No Bodies’ gemaakt voor een inclusief festival van Introdans.

   www.jordydik.nl